Glijzeil kopen - waar moet je op letten?
Er moeten met een aantal factoren rekening gehouden worden bij het kopen van een glijzeil. Het is belangrijk om het juiste glijzeil te kiezen voor de specifieke patiënt en de omgeving waar het glijzeil wordt gebruikt. Het is belangrijk om te letten op het gebruikersgewicht, grootte, toepassing en materiaal van het glijzeil. Zo hebben we glijzeilen voor liggende transfers, voor voorkomen van decubitus, antislip enzovoort. Mocht u hulp nodig hebben bij deze keuze, dan kunt u contact met ons opnemen.
Glijzeil gebruik - stappen en tips
Het gebruik van een glijzeil kan de verplaatsing van een patiënt van en naar bed vergemakkelijken. Hier zijn de algemene stappen voor het gebruik van een glijzeil:
- Plaats het glijzeil onder de patiënt, zodat het grootste deel van het glijzeil zich onder de patiënt bevindt.
- Controleer of het glijzeil goed is gepositioneerd en dat de patiënt comfortabel ligt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de patiënt niet van het glijzeil af glijdt tijdens het verplaatsen.
- Pak de handvatten aan beide uiteinden van het glijzeil vast en til de patiënt voorzichtig op.
- Schuif de patiënt voorzichtig over het glijzeil naar de gewenste positie, bijvoorbeeld van bed naar rolstoel of omgekeerd.
- Verwijder het glijzeil als de patiënt zich in de gewenste positie bevindt.
Het is belangrijk om bij het gebruik van een glijzeil de juiste techniek te gebruiken en voldoende ondersteuning te bieden om letsel bij de patiënt of zorgverlener te voorkomen. Daarom is het belangrijk om als zorgverlener getraind te zijn in het juiste gebruik van het glijzeil.
Glijlaken vergoeding - wat u moet weten
Veel zorgverzekeraars vergoeden glij- en rollakens, maar dit is afhankelijk van uw specifieke situatie en de zorgverzekeraar. Meestal wordt een glijzeil vergoed als onderdeel van de hulpmiddelenzorg en is hiervoor een medische indicatie nodig van een arts of ergotherapeut. Ook kan het zijn dat er een eigen bijdrage gevraagd wordt. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van een glijzeil.
Wat is een glijzeil?
een plat stuk materiaal, meestal gemaakt van gladde stof zoals nylon of polyester, dat onder het lichaam van de zorgvrager wordt geplaatst. Hierdoor kan de zorgvrager met weinig weerstand over het oppervlak glijden, wat het verplaatsen gemakkelijker en minder belastend maakt voor zowel de zorgvrager als de zorgverlener. Glijzeilen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen en zijn een veelgebruikt hulpmiddel in de zorgsector.
Wanneer glijzeil vervangen?
Een glijzeil is een handig hulpmiddel voor het verplaatsen van zorgvragers, maar het is belangrijk om regelmatig de staat van het glijzeil te controleren om te bepalen wanneer het aan vervanging toe is. Als het glijzeil scheuren, gaten of andere beschadigingen vertoont, of als het materiaal dunner wordt of begint te slijten, dan moet het worden vervangen. Ook als het glijzeil niet meer goed glijdt of de zorgvrager moeite heeft om erop te bewegen, kan het tijd zijn om het te vervangen. Het is aan te raden om het glijzeil minstens één keer per jaar te inspecteren en indien nodig te vervangen om de veiligheid en het comfort van de zorgvrager te garanderen.